Skip to main content

Tot ce trebuie să știți despre API – Partea a 2-a

API – Interfața de programare a aplicațiilor (API) este un fel de interfață și punct de comunicare al diferitelor servicii. API-urile au permis un mod complet nou și sigur de a utiliza datele și au revoluționat modul în care sunt furnizate serviciile. API-urile sunt acum esențiale dacă ne gândim să creăm noi soluții și să reușim pe piața de astăzi extrem de competitivă, în dezvoltare dinamică și în schimbare.

De ce să creați un API?

API-urile sunt acum tratate ca un tip de produs. Sunt create site-uri web întregi care oferă API-uri pregătite, adaptate cerințelor diverselor industrii și obiective. Ready API este oferit de mulți furnizori, cum ar fi AWS sau Azure. Deci problema nu este în crearea API-ului în sine, ci în modul de conectare a API-ului cu datele.

Această sarcină poate părea complicată și uneori necesită modificări ale codului sursă. Cel puțin, acesta a fost procesul înainte de a exista instrumente care să vă ajute să utilizați API-ul într-un mod mai accesibil. Una dintre ele este Platforma FME, care vă permite să utilizați API-ul pentru a vă conecta la mai multe surse de date fără a scrie nicio linie de cod.

Folosesc API-ul fără a scrie cod?

Capacitatea de a crea și găzdui un API fără utilizarea codului sună a cea mai bună opțiune posibilă – conectăm API-ul cu seturi de date cu câteva operațiuni și fără a fi nevoie de programare, obținem o conexiune sigură și de încredere. Din păcate, există situații în care această soluție, altfel foarte convenabilă, nu va fi cea mai bună soluție.

Merită să vă puneți câteva întrebări la început care vă vor ajuta să decideți dacă API-ul fără codare se va potrivi nevoilor dumneavoastră. Pentru că, deși este un instrument care oferă multe posibilități, face orice modificări pe care am dori să le introducem către programatori, mult mai complexe.

API-ul fără cod este pentru tine dacă:

  • Nu aveți programatori în echipa dvs. și doriți să gestionați întregul proces din GUI (Graphical User Interface).
  • Cel mai important lucru pentru tine este o soluție rapidă – probabil că vei folosi doar datele API într-un singur proiect, așa că nu-ți pasă să poți face modificări ulterioare.
  • Dacă creați un prototip de site – utilizați API-ul în loc să îl puneți la dispoziție utilizatorilor versiunii beta. Dacă reușiți să convingeți utilizatorii să includă API-ul dvs. în munca lor zilnică, șansele ca aceștia să rămână cu dvs. mai mult timp vor fi mult mai mari decât dacă ar fi fost doar o versiune de test a site-ului.

Fără server și care nu necesită interferență în codul API nu va funcționa pentru dvs. dacă intenția dvs. este de a crea un API extins, a cărui sarcină va fi să gestioneze un număr mare de utilizatori și milioane de interogări. Astfel de soluții necesită un control mai mare din partea dvs. și posibilitatea de optimizare gratuită, adică interferența programatorilor.

Utilizarea API-ului în FME

Migrarea datelor folosind API și un instrument precum FME urmează câțiva pași generali (pe care i-am descris mai detaliat în prima parte a articolului), dar setul de instrumente și funcționalități disponibile pentru FME face ca migrarea și integrarea API-ului să fie simplă și rapidă.

FME vă permite să:

  • creați fluxuri de lucru folosind un limbaj de programare vizual care utilizează transformere,
  • vizualizați datele în timp ce lucrați cu ele,
  • trimite cereri API,
  • creați orice conexiuni,
  • construiți procese flexibile și repetabile.

Ce funcții FME vor fi utile pentru crearea și utilizarea API în FME?

Să aruncăm o privire la cele mai utile și populare transformere din FME, folosite pentru a folosi API pentru migrarea datelor. Transformerele permit citirea, inspectarea și, dacă este necesar, repararea datelor din fluxul de lucru. Mai multe transformere joacă un rol deosebit de important în migrarea în masă a datelor folosind API:

  • HTTPCallerComunicările API sunt solicitări HTTP. Transformerul HTTPCaller vă permite să faceți o solicitare către o anumită adresă URL, să utilizați Web Connections cu acreditările stocate, să trimiteți corpul mesajului și chiar să efectuați solicitări dinamice pe baza datelor din spațiul dvs. de lucru.
  • JSONTemplaterfoarte des, datele și informațiile puse la dispoziție prin API sunt stocate în format JSON. JSONTemplater vă permite să generați JSON formatat corespunzător pentru solicitări pe baza valorii atributelor FME.
  • FeatureMerger și FeatureJoineraceste transformere sunt necesare pentru a combina caracteristici asociate, seturi de date și metadate din surse diferite. Sunt foarte utile atunci când trebuie să combinați datele din interogări API cu date locale sau date din mai multe interogări API.
  • Sampler – ajută la restrângerea datelor la un subset selectat pentru testare și validare înainte de a utiliza mai multe sau toate datele din API.
  • AttributeManagereste un transformer cu o gamă foarte largă de aplicații. Poate fi folosit pentru maparea schemei, curățarea atributelor și calculele câmpurilor. Când lucrați cu un API, este o practică obișnuită să construiți adrese URL, solicitări și chiar parametri de interogare cu transformatorul AttributeManager înainte de a trimite cererea cu HTTPCaller.

Instrumente pentru inspecția vizuală a datelor – acestea sunt câteva funcții care împreună vă permit să previzualizați datele în direct oriunde în proces. Acest lucru vă permite să construiți un flux de lucru pas cu pas și să testați și să reparați transformatoare individuale fără a pierde din vedere modificările pe care le faceți.

Instrument de autentificare – O parte cheie a lucrului cu API este autentificarea. Web Connections permit autentificarea prin cele mai populare forme: token, OAuth 2.0 sau HTTP Basic.

Unde putem folosi API-ul și în ce scop?

Multe companii sau organizații își oferă serviciile, datele sau informațiile prin intermediul API pe site-urile lor web. După conectarea corespunzătoare utilizând FME (sau adăugarea codului pe site), puteți utiliza anumite servicii ale acestor furnizori, precum și puteți face un astfel de serviciu disponibil pe propriul site.

Să aruncăm o privire la câteva exemple: Narodowy Bank Polski, Airport Info și Inspectoratul pentru protecția mediului:

Banca Narodowy 

Pe site-ul NBP veți găsi un API care vă permite să descărcați informații despre cursul de schimb mediu și prețurile aurului. Fiecare API are propria sa descriere, din care vom afla pentru ce este, ce înseamnă elementele individuale și cum să construim o interogare pentru a utiliza API-ul pe site.

API-ul disponibil pe site-ul BNP vă permite să urmăriți cursurile de schimb medii ale valutelor selectate de noi, precum și să efectuați operațiuni mai detaliate – de exemplu, verificarea cursului de schimb mediu pentru o perioadă selectată.

Modele de solicitari despre cursul unei monede unice
Un exemplu de interogare pentru cursul de schimb aplicabil pentru francul elvețian (CHF)

Airport Info

Datorită acestui API, datorită câtorva operațiuni simple, putem descărca și afișa pe hartă locația tuturor aeroporturilor care ne interesează împreună cu informații de bază: nume complet, adresă, site web, coordonate geografice. Cererile pentru un anumit aeroport sunt create pe baza listei internaționale de coduri de aeroport – IATA, ICAO.

Un exemplu de interogare pentru datele unui aeroport selectat

Inspectoratul pentru Protecţia Mediului

Inspectoratul șef pentru protecția mediului oferă pe site-ul său API care vă permite să urmăriți starea aerului în toată Polonia. Oferă date generale pentru toate punctele de măsurare, precum și seturi de date mai detaliate pentru locații individuale.

Furnizarea unei liste de stații de măsurare CIEP care examinează starea aerului
Furnizarea datelor de la o stație de măsurare selectată și citirea valorilor pentru poluanții individuali.

Veți afla mai multe despre API-urile descrise și despre cum să le utilizați din înregistrarea webinarului Cum să vă conectați la orice API fără codare

Utilizarea pe scară largă a API-urilor a început un mod complet nou de a comunica software-ul și a devenit un pas către era partajării și construirii unei lumi digitale care este o rețea de sisteme interconectate. Datele au devenit disponibile pe scară largă, iar API-urile acționează ca o poartă către resursele companiei care pot fi partajate în siguranță.

A oferit un domeniu larg pentru inovare și a inițiat o dezvoltare exponențială a noilor servicii. În prezent, API-ul nu mai este o noutate tehnologică, ci aproape un instrument de bază la crearea serviciilor.

Datorită API-ului și tehnologiei de procesare a datelor oferite de FME, nu ne limităm la un singur sistem și putem alege în mod liber serviciile care se potrivesc cel mai bine nevoilor noastre actuale.

API-urile sunt esențiale dacă ne gândim la dezvoltarea afacerii, așa că merită să le cunoaștem mai bine. De asemenea, este bine să te uiți la instrumentele pentru crearea lor, la posibilitățile pe care le oferă și să știi ce limitări sunt asociate cu utilizarea lor.

Vă întrebați dacă utilizarea API și FME are sens pentru afacerea dvs.? Doriți să aflați mai multe despre capacitățile Platformei? Experții noștri FME vă vor răspunde.

Contact