Pot folosi FME gratuit?

Utilizarea în scopuri necomerciale, în scopuri private sau în scopuri educaționale este gratuită. În orice alt caz, este necesară o licență comercială.

Cum pot să cumpăr FME?

Cea mai ușoară cale – contactând-ne: https://fme.globema.ro/contact – oferim prețuri de producător, consultanță și asistență în alegerea versiunii software potrivite, suport suplimentar pentru instalare și instruire autorizată. Prin achiziționarea unei licențe FME, primiți:

 • preț de Producător,
 • prima linie de suport tehnic în limba română,
 • facturare cu alegere valutei de decontare (euro, leu)
 • servicii complete (consultanță și suport pentru instalare, o gamă largă de cursuri standard și dedicate în limba română și engleză)

Care este diferența dintre FME Server și FME Desktop?

FME Server oferă automatizarea lucrului (procesării) și a puterii de calcul. Scripturile pentru FME Desktop sunt publicate pe serverul FME. Prin urmare, dacă doriți să utilizați în mod independent FME Server, aveți nevoie, de asemenea, de aplicația FME Desktop. Puteți, de asemenea, să utilzați FME Server pentru a crea scripturi.

Pot testa FME gratuit?

Da, pentru teste puteți descărca FME la acest link: https://fme.globema.ro/descarcati. Dacă este necesară o ediție specifică a software-ului (de ex. Esri sau Smallworld) sau pluginuri suplimentare (CADRG, MRF Cleaner, Map TextLabeller), contactați: https://fme.globema.ro/contact

Ce versiune de software ar trebui să descarc pentru Windows?

Versiunea recomandată implicită este de 64 de biți. Versiunea pe 32 de biți este necesară atunci când:

– utilizați versiunea pe 32 de biți a sistemului de operare,
– utilizatorul procesează formate acceptate numai de versiunea pe 32 de biți (lista de formate: https://www.safe.com/integrate/ )
– FME trebuie să coopereze cu software-ul în versiunea pe 32 de biți

Există programe de pregătire FME disponibile?

Globema, ca partener autorizat al producătorului, oferă cursuri standard – FME BASE și ADVANCED FME, precum și cursuri de formare custom și dedicate.

Ce formate de date suportă FME?

FME suportă peste 350 de formate de date. Printre acestea putem găsi formate cu caracteristici spațiale și non-spațiale. Ele sunt de ex.:

 • Autodesk AutoCAD (Civil 3D, DWF, DWG/DXF, Map 3D, FBX, IMX, MapGuide, ReCap, Revit),
 • Bentley MicroStation (Designn, GeoGraphics),
 • BIM, CityGML,
 • COLLADA,
 • ER Mapper ECW, ERDAS (IMAGINE, RAW),
 • Esri (ArcGIS, ArcInfo, ArcPad Exchange Format (AXF), Geodatabase, SHP Shapefile),
 • Garmin,
 • GML (Geography Markup Language), KML, INSPIRE GML,
 • Intergraph (FRAMME, GeoMedia),
 • MapInfo (MIF/MID, TAB),
 • MongoDB,
 • OpenStreetMap (OSM),
 • Lidar LAS, Point Cloud XYZ,
 • PostGIS,
 • Smallworld, WFS (Web Feature Service), WMS (Web Map Service)

O listă cu toate formatele acceptate poate fi găsită pe site-ul producătorului: https://www.safe.com/fme/formats-matrix  (litera “R” înseamnă posibilitatea de a citi formatul, litera “W” – abilitatea de a scrie) Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne contactați https://fme.globema.ro/contact

FME funcționează numai pentru date geografice?

Nu. FME este un instrument universal, deoarece permite lucrul la peste 350 de formate de date și are sute de funcții gata pregătite pentru a lucra cu formate: vector (cu geometrie), raster (imagini, fotografii, scanări), baze de date (suport pentru baze de date comerciale și necomerciale), altele specifice. De asemenea, utilizând FME, puteți prelucra datele conținute într-un fișier text simplu sau, de exemplu, în tabelul Excel, dar puteți utiliza cu ușurință și datele stocate în baza de date avansate precum Oracle Spatial.
O listă cu toate formatele acceptate poate fi găsită pe site-ul producătorului: https://www.safe.com/fme/formats-matrix  (litera “R” înseamnă posibilitatea de a citi formatul, litera “W” – abilitatea de a scrie) Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne contactați https://fme.globema.ro/contact

Care este prețul FME?

Prețul pentru FME Desktop depinde de gama de formate de date pe care doriți să o utilizați și de modul în care utilizați licența (licență stand sau float).

Prețurile de listă actuale pentru FME Desktop pot fi vizualizate pe site-ul producătorului: https://www.safe.com/pricing/fme-desktop

Globem ca partener al Safe Software are posibilitatea de a distribui licențe FME în condiții preferențiale. În plus, clientul nostru primește asistență tehnică în limba română. Contactați-ne la https://fme.globema.ro/contact

Care este diferența dintre licența de stand și licența float?

O licență stand (fixă) vă permite să rulați FME pe un singur computer, în timp ce o licență float (în rețea) este partajată de mai mulți utilizatori. De exemplu, dacă aveți cinci utilizatori, puteți achiziționa licențe stand pentru fiecare computer. De asemenea, puteți cumpăra o licență float. Un server de licență este necesar pentru a rula această licență. Numărul de licențe disponibile pe server determină numărul de utilizatori care pot utiliza simultan platforma FME, care poate fi instalată pe orice număr de stații de lucru.

Pe ce sistem de operare pot rula FME?

FME Desktop poate fi instalat pe Windows 32bit și 64bit, Linux (Debian, Ubuntu, Red Hat, Centos), Mac OS X. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne contactați https://fme.globema.ro/contact